Een duurzame investering in de toekomst van Zeewolde met het Beweeg- en Ontmoetingsbos
De gemeenteraad van Zeewolde staat voor een belangrijke beslissing die niet alleen de fysieke omgeving van het dorp verandert, maar ook bijdraagt aan de sociale cohesie, gezondheid en leefbaarheid.
Het voorgestelde Beweeg- en Ontmoetingsbos is een innovatief plan dat voortkomt uit een zorgvuldig participatieproces, uitgevoerd door het gespecialiseerde bureau Kragten. Uit dit proces blijkt draagvlak onder inwoners en belanghebbenden voor een plek waar natuur, beweging en ontmoeting samenkomen.
Groen voor welzijn en gezondheid
Onderzoek toont aan dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op zowel de mentale als de fysieke gezondheid. In een tijd waarin stress en eenzaamheid toenemen, biedt het Beweeg- en Ontmoetingsbos inwoners een plek om te ontspannen, actief te zijn en elkaar te ontmoeten. Dit project is dan ook niet alleen een investering in de openbare ruimte, maar vooral in het welzijn van de inwoners van Zeewolde.
Behoud van natuur met oog voor toegankelijkheid
Het Beweeg- en Ontmoetingsbos combineert behoud van natuur met toegankelijkheid. Het plan maakt gebruik van de bestaande padenstructuur om de impact op het ecosysteem te minimaliseren. Daarnaast wordt er een effectenonderzoek uitgevoerd om de ecologische integriteit te waarborgen. Kragten heeft drie scenario’s uitgewerkt, waarbij de voorkeur uitgaat naar scenario 2. Dit scenario zorgt ervoor dat het bos toegankelijk wordt voor iedereen: van wandelaars en fietsers tot mensen met kinderwagens, rollators en rolstoelen.
Een inclusieve ontmoetingsplek voor iedereen
Het gekozen scenario omvat onder andere:
- Een klim- en klauterbos, waar kinderen op een speelse en avontuurlijke manier kunnen bewegen;
- Een hondenlosloopgebied, naar aanleiding van wensen geuit tijdens de motiemarkt;
- Een kleinschalig amfitheater, waar natuur en cultuur samenkomen, met betrokkenheid van lokale instellingen zoals Stichting Connect Zeewolde;
- Openbare sanitaire voorzieningen, waarmee wordt ingespeeld op de behoefte aan meer publieke toiletten in het dorp.
Financiële haalbaarheid en duurzame investering
Op zorgen die geuit worden door inwoners over de kosten van het project, kunnen we aangeven dat de investering van 3,9 miljoen euro financieel verantwoord is.De financiering komt uit de Algemene Reserve, die momenteel 35 miljoen euro bedraagt, ruim boven de geadviseerde norm van 10 miljoen euro. Bovendien bedraagt het jaarlijkse onderhoud 116.000 euro, wat neerkomt op slechts 0,1% van de gemeentelijke begroting van 90 miljoen euro. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek toont bovendien aan dat gemeenten die investeren in groen en voorzieningen, op de lange termijn een stijging van de welvaart laat zien.
Geen woningbouw in het bos
Een ander terugkerend punt van kritiek is de suggestie om het bosgebied te benutten voor woningbouw. De coalitiepartijen Leefbaar Zeewolde en ChristenUnie zetten zich echter in om de beloofde duizend woningen te realiseren zonder in de bossen te bouwen. De leefbaarheidsmonitor van Leefbaar Zeewolde laat zien dat 70-80% van de inwoners tegen woningbouw in het bos is. Door woningbouw te concentreren op de aangewezen locaties blijven de bossen van Zeewolde behouden.
Een waardevolle toekomst voor Zeewolde
Het Beweeg- en Ontmoetingsbos is méér dan alleen een groene ruimte; het wordt een levendige plek waar generaties lang van genoten kan worden. Dit project versterkt de identiteit van Zeewolde als een dorp waar natuur en leefbaarheid hand in hand gaan. Het is een unieke kans om Zeewolde nog mooier en leefbaarder te maken.
Lees hier het betoog van Ben Sonneveld tijdens de Oordeelsvormende vergadering op 10 april.
Bekijk hier het document “Globaal inrichtingsplan G-gebied”