LEEFBAAR ZEEWOLDE STELT VRAGEN OVER NIEUWE TEGENVALLER

Tijdens het vragenuurtje op donderdag 12 februari 2004, heeft Leefbaar Zeewolde vragen gesteld aan de wethouder financiën over het nieuwe tekort op de begroting.

Van het Rijk krijgt Zeewolde € 343.000,- minder dan was begroot. Op basis van een aantal factoren krijgt elke gemeente geld van het Rijk. Twee belangrijke factoren zijn het aantal inwoners en het aantal woningen in een gemeente. De gemeente Zeewolde heeft zich onterecht rijk gerekend over 2004 omdat ze de inwoners van het Asielzoekerscentrum nog heeft meegeteld. Iedereen wist al in het voorjaar van 2003 dat dit AZC zou gaan sluiten. De wethouder heeft kennelijk zitten slapen en toch deze aantallen meegerekend.

Ook het aantal woningen in Zeewolde klopt niet. De gemeente rekent met meer woningen dan er in werkelijkheid zijn. Het Rijk heeft dit ontdekt en nu wordt Zeewolde financieel gekort.

Leefbaar Zeewolde heeft ernstige kritiek geuit op de wethouder. Hij wist allang dat het AZC zou sluiten en hij wist ook allang dat het aantal woningen waarmee is gerekend niet klopte. Dit college zou tussen 2002 en 2006 maar liefst 900 woningen bouwen. Ze hebben er slechts 2 gebouwd, maar rekenen wel met de genoemde prognoses. Op de vraag waarom hij niet op tijd bijstuurt antwoord de wethouder slechts dat de gemeente net een mammoettanker is en niet zo snel is bij te sturen. Op de vraag hoe dit tekort wordt opgelost bleef de wethouder ook het antwoord schuldig. Hij wil dit vooruitschuiven naar de Voorjaarsnota 2004.

Zoals gebruikelijk hielden de andere partijen zich weer op de vlakte. Dit college moet blijkbaar koste wat het de inwoners van Zeewolde ook gaat kosten blijven zitten!