Betutteling

Nederland is ontevreden

De kop is er vanaf. Over 50 weken is het alweer Kerstmis en over ruim een jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Met andere woorden: de tijd vliegt voorbij. Tussen Kerst en Nieuwjaar heb ik veel terugblikken in kranten en tijdschriften gelezen en op televisie gezien. Wat opvalt is dat de Nederlanders het huidige Kabinet (CDA, PvdA en ChristenUnie) een dikke onvoldoende geven. U weet, in Zeewolde zit eenzelfde college! Natuurlijk is Wouter Bos even de gevierde man maar of zijn maatregelen echt helpen betwijfel ik. Hij heeft wel moed getoond en dat is belangrijk in de politiek. Het hele mediacircus eromheen geeft een nare bijsmaak. Ik heb de indruk dat hij vooral voor eigen eer en glorie is gegaan wat zich ook vertaald heeft in de peilingen. Ik mag toch hopen dat Nederland niet vergeet wat hij allemaal al eerder heeft beloofd, maar niet heeft waargemaakt. Erg geloofwaardig vind ik hem niet. Ik ben benieuwd hoe hij om zal gaan met alle tegenvallers waarmee hij binnenkort te maken krijgt. Ik denk daarbij aan tegenvallende aardgasbaten die immers gekoppeld zijn aan de olieprijs, aan de oplopende werkloosheid en aan de negatieve economische groei. In zijn Begroting 2009 heeft hij hiermee geen rekening gehouden en vandaag of morgen zal hij maatregelen moeten nemen om die begroting op orde te brengen. Dat zullen pijnlijke beslissingen worden en zijn partij zal dan weer fors zakken in de peilingen. Een kabinetscrisis sluit ik niet uit. Je ziet de laatste tijd toch al dat het niet erg botert tussen de dames en heren.

Betutteling

Wat ook erg opvalt is dat Nederlanders vinden dat dit Kabinet ons veel te veel aan het betuttelen is. Afgelopen week lees ik bijvoorbeeld dat er minder koopzondagen moeten komen – dat heb je met die christelijke partijen – en dat we eigenlijk zelf geen vuurwerk meer mogen afsteken. CU voorman Rouvoet heeft interesse in de kleur van het schaamhaar van onze kinderen en via het elektronisch patiëntendossier weet de overheid straks alles van ons. Zo zijn er tal van voorbeelden van die betutteling. Ik zit voor zaken regelmatig in Singapore. Daar kan alles, maar mag niets! Je wordt overal met camera’s in de gaten gehouden en waag het niet om maar iets op straat te gooien. Haal het ook niet in je hoofd om iets negatiefs over de regering te zeggen want je wordt direct opgepakt! Het is een soort “geleide democratie”. Nederland is naar iets soortgelijks aan het afglijden. De overheid weet wel wat goed voor ons is en langzaam maar zeker worden wij in onze vrijheden beknot en komt onze privacy in het geding. Het aloude socialistische beeld van de maakbare samenleving doemt weer op. Vreselijk! Ik hoop van harte dat de Nederlanders dat allemaal niet vergeten zijn als zij weer naar de stembus gaan. Normen en waarden zijn prima, maar wel met respect voor ieders mening.

CDA Zeewolde wilde anders stemmen in de raad

Tijdens de laatste raadsvergadering op 18 december jl. was een CDA-raadslid afwezig. Ik vind het je plicht om als volksvertegenwoordiger altijd aanwezig te zijn tenzij er zeer zwaarwegende motieven zijn. Ik weet niet waarom Martine Kruider er niet was, maar het betekende een 8-8 verhouding in de raad. Bij stemming is er dus geen meerderheid en dat betekent weer extra vertraging. Als wethouder heb ik vorig jaar nog 5 miljoen gereserveerd voor groot onderhoud in de wijken. De oudste wijken in ons dorp hebben de komende jaren namelijk een opknapbeurt nodig. Er lag een kredietaanvraag op tafel voor de eerste wijk in Zeewolde-Zuid waar de raad het niet over eens was. Begrijpelijk omdat er geen enkele onderbouwing voor is gegeven. Dat betekende dus stemmen. CDA fractievoorzitter Piet Verschure stelde opeens voor om per fractie te stemmen en niet per persoon. Een schandalig voorstel. Daarmee wilde hij de democratie omzeilen. Per fractie stemmen betekent immers 3 fracties voor en 2 fracties tegen, terwijl er bij hoofdelijke stemming 8 raadsleden voor en 8 tegen zouden zijn. Het is een typische streek van een kat in het nauw. Ik zou zeggen: zorg er voor dat je eigen raadsleden aanwezig zijn, dan hoef je de democratie geen geweld aan te doen. Het CDA is nu verantwoordelijk voor het feit dat de besluitvorming weer met 2 maanden extra is vertraagd. Waar hebben we dat eerder meegemaakt? Wat mij tot slot opvalt is dat je dit soort zaken nooit in de krant leest. Ik vind dat de inwoners er recht op hebben te weten wat er in de raadszaal is gebeurd.

<Michiel Schouten>