Politieke aardverschuiving

Politieke aardverschuiving 

Zo werd onze overwinning in 1998 genoemd toen wij voor de eerste keer meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Met grote overmacht bemachtigden wij toen als nieuwkomer maar liefst 5 van de 17 raadzetels en alle zittende (landelijke) partijen moesten een grote stap terugdoen. Nadat we ook bij de verkiezingen in 2002 en 2006 als grootste uit de bus kwamen, bleek overduidelijk dat Leefbaar Zeewolde geen eendagsvlieg is. Op 3 maart 2010 herhaalt de geschiedenis zich. Opnieuw wint Leefbaar Zeewolde op overtuigende wijze de verkiezingen. Meer dan 33% van de kiezers geeft ons het vertrouwen en een nieuwe politieke aardverschuiving is het gevolg. Leefbaar Zeewolde wint 3 extra zetels en komt nu met 7 zetels in de nieuwe raad. De huidige coaltiepartijen CDA, PvdA/Groen Links en ChristenUnie verliezen allemaal 1 zetel en komen ieder met 2 zetels terug in de raad waardoor ze geen meerderheid meer hebben. Ook de VVD verliest ruim 3% van de stemmen, maar ze houden toch, dankzij een restzetel hun huidige 4 zetels.

Cadeautje

Zoals altijd worden er weddenschappen afgesloten en voorspellingen gedaan over de uitslag. Gezien mijn lange ervaring in de Zeewolder politiek en de contacten in de samenleving, heb ik altijd een goed gevoel gehad over een positieve uitslag. Na het gedwongen vertrek van het Leefbaar Zeewolde, VVD en CU college was er veel onbegrip bij de mensen in het dorp. Een uiterst succesvol college werd zomaar afgedankt en de twee grootste partijen bleven met lege handen achter. Dat zijn de kiezers duidelijk niet vergeten zo hebben vele mij de afgelopen tijd verteld. Daar bovenop kwam natuurlijk nog eens de soap rondom het kabinet. Een schaamteloze vertoning waar het algemeen belang niet bij is gediend. Wij hebben nog meer dan voorheen de kiezers duidelijk willen maken dat je bij lokale verkiezingen maar beter op de lokale partij kan stemmen. Ik heb steeds gezegd dat we van 4 naar 6 zetels zouden gaan. Dat het er uiteindelijk 7 zijn geworden is een mooi cadeautje. Het is een zogenaamde restzetel, maar hij telt wel mee. In 2002 en 2006 liepen we steeds die restzetel mis, maar nu hebben we hem dan wel.

Omslag in verhoudingen

Ik hoop van harte dat er nu eens eindelijk een omslag kan worden gemaakt in de verhoudingen tussen de verschillende partijen. Vanuit mijn positie zal ik er alles aan doen om dat te laten slagen. Ik doe een oproep aan iedereen om het zogenaamde ‘oud zeer’ te laten voor wat het is en ons te helemaal te richten op de toekomst. Er staat ons veel te doen en daar is positieve energie voor nodig. Samenwerking is nodig om van Zeewolde een nog mooier dorp te maken. De verkiezingsuitslag laat overduidelijk zien dat de mensen kiezen voor een echt dorp. Dat heeft voor- en nadelen, maar als je hier komt wonen doe je dat heel bewust en dan koester je de voordelen en heb je geen problemen met de nadelen als die er al zijn.

We gaan een interessante periode tegemoet en hoewel Leefbaar Zeewolde enorm groot is geworden willen wij toch op een constructieve en respectvolle wijze omgaan met alle andere partijen. Ik hoop van harte dat andere partijen er net zo over denken.