Bos weg

Nee, niet de Zeewolder bossen, want dat willen we niet, maar Wouter Bos! Eerlijk gezegd laat ik daar geen traan om. Regelmatig heb ik hier geschreven over de geloofwaardigheid van politici. Wouter Bos is toch een mooi voorbeeld van een politicus die volstrekt ongeloofwaardig is gebleken. Niet alleen tijdens de vorige verkiezingen waarin hij meer dan eens draaide met zijn standpunten, maar ook tijdens zijn ministerschap en nu de laatste weken opnieuw. Eerst blaast hij een kabinet op terwijl Nederland in een crisis zit en een regering nodig heeft die regeert. Vervolgens roept hij om het hardst dat hij op 9 juni voor het premierschap gaat, en vorige week trekt hij zich plotseling terug uit de politiek omdat hij meer bij zijn gezin wil zijn.

Dat laatste respecteer ik, want er is niets mooier dan je eigen kinderen te zien opgroeien. Echter, hij is al sinds 2007 bezig met zijn vertrek zo is nu gebleken. Hij zocht alleen het juiste moment zo lijkt het en dat is dus niet geloofwaardig. Mede door zijn toedoen staat Nederland er slecht voor. Een bezuinigingsoperatie van bijna 30 miljard staat ons te wachten en nu piept hij er tussenuit. Ik ben geen fan van hem, maar ik moet toegeven dat hij zeker over kwaliteiten beschikt waar het land wat aan zou kunnen hebben. Als hij in staat zou zijn geweest om over de PvdA ideologie heen te kijken, dan hadden we wellicht nog plezier aan hem kunnen beleven. Ik vermoed dat hij niet opgewassen is geweest tegen de oude kliek PvdA’ers die nog steeds de dienst uitmaakt. Hij is dus geen echt politiek leider geweest die de partij eens even flink zou opschudden zoals hij beloofde bij zijn aantreden. Nee, in plaats daarvan is nu Job Cohen naar voren geschoven. Iemand van die oude kliek en het schoolvoorbeeld van pappen en nathouden terwijl daadkracht nodig is om de problemen te lijf te gaan. Is het nu zo erg met de PvdA gesteld dat er geen jong talent doorstroomt?

Terwijl in alle steden en dorpen de coalitieonderhandelingen bezig zijn, legt Cohen per direct zijn burgemeesterschap neer en laat de boel in de steek. Dat is toch ongelooflijk en onverantwoordelijk? Ik vind dat echt niet kunnen. In de peilingen schiet de PvdA nu omhoog. Ik mag toch hopen dat de Nederlandse kiezer wel wat geleerd heeft de afgelopen jaren? Het lijkt er niet op. Niet zeuren dus als u Cohen aan de macht helpt en hij met maatregelen komt waar u van zult gruwen!

Raadsleden weg

In Zeewolde is de nieuwe raad inmiddels geïnstalleerd en vanaf deze plaats wil ik alle nieuwkomers van harte feliciteren en vooral heel veel succes wensen. Twee dagen daarvoor is afscheid genomen van 9 raadsleden. Sommige hebben daar vrijwillig voor gekozen; anderen niet omdat de verkiezingsuitslag dat heeft beslist. Martine Kruider (CDA) heeft nogal stevige woorden gebruikt in haar afscheidspraatje zo heb ik hier en daar vernomen. Jammer, want op het gebruik van stevige woorden had ze nogal wat kritiek de laatste jaren. Zij is in 2006 met voorkeurstemmen in de raad gekomen. Het CDA had haar slim gepositioneerd om extra stemmen bij de jongeren weg te halen. Zij zou wel eventjes de jongerenwethouder worden zo vertelde zij iedereen die dat maar wilde horen. Ze heeft daar twee kansen voor gehad en niet gegrepen. Waarom niet? Daar heeft ze nooit antwoord op gegeven. Ze vindt het jammer, zo lees ik in de krant, dat ze niet wat voor de jongeren heeft kunnen betekenen? Waarom niet? Het staat je als raadslid vrij om initiatiefvoorstellen in te dienen voor zaken waar je je sterk voor wilt maken. Daar heeft ze 4 jaar de tijd voor gehad! Niets, maar dan ook helemaal niets heeft ze daaraan gedaan. Het is dan wel erg goedkoop om met de vinger naar anderen te wijzen. Gelukkig heeft ze genoeg zelfkennis om te concluderen dat raadswerk niets voor haar is. Ik wens haar met haar andere activiteiten veel succes.