Leefbaar Zeewolde raadslid Herly Wowor over de beleidsplannen WMO 2015 en transitie Zorg voor Jeugd

Donderdag 15 oktober zijn twee belangrijke onderwerpen in het kader van de decentralisaties behandeld in het beraad, de beleidsnota en verordening WMO 2015 en het beleidsplan 2015-2016 Transitie Zorg voor de Jeugd.

Hieronder kunt u de bijdrages van Leefbaar Zeewolde raadslid Herly Wowor op deze agendapunten aan. Definitieve besluitvorming zal plaatsvinden in de raadsvergadering van 30 oktober a.s.

Beleidsnota en verordening WMO 2015

Voorzitter, denkend aan Holland zie ik lange rijen burgers in een traag oneindig landschap, denkend aan Holland wacht ik aan de keukentafel op de vreemdeling. De buurvrouw plus, de buurman plus, die met vreselijk medeleven haar onderbuik gevoelens het werk laat doen.

Ja voorzitter. Dat gebeurt in de gemeente Gemert-Bakel. Dorpsondersteuners bij u in de buurt, noemen ze het. Wellicht is het een idee om Sint-bernard honden in te zetten die al reddend en blaffend het gesprek aangaan. Ja voorzitter, klinkt erg absurdistisch en cynisch maar denkend aan Holland is dit niet mijn Holland.

Mijn Holland is Zeewolde, zoals verwoord in het college program Duurzaam en Zelfbewust, persoonlijk, authentiek en direct, de relevantie voor de inwoner is leidend. Voorzitter dit zijn  veelbetekenende zinnen en woorden  uit het college program.

Deze woorden kunnen versmelten met het beleidsplan WMO 2015. Dit beleidsplan is geen garantie voor geluk, maar is wel een degelijk uitgangspunt om een sterke start te maken.

Geen onderbuik maar een doordacht beleidsplan. Een beleidsplan waarin mensen centraal staan, mensen die als we het samen doen, van elkaar kunnen genieten, elkaar troosten, lol hebben en een zinvol bestaan hebben, wat je leeftijd ook is.

Natuurlijk zijn er ook zorgpunten voorzitter, zoals de huishoudelijke hulp, maar de praktijk zal uiteindelijk de valkuilen zichtbaar maken, hoe zorgvuldig alles ook is beschreven in het beleidsplan.

Dit beleidsplan geeft hoop voor een menselijke samenleving in Zeewolde, waarin ook minder sterke mensen een prettig leven kunnen leiden. Niet alleen afhankelijk van de overheid maar ook in staat om nieuwe krachten in hun zelf aan te boren.

Voorzitter zelfredzaamheid als toverwoord. Zelfredzaamheid is op een andere manier in de samenleving staan, initiatief nemend, contact makend, naar buiten gaan, humor, “ouder worden zonder het te zijn” de prachtige titel van hoogleraar Westendorp.

Ik herinner me nog het ondraaglijke licht in de gangen van de service flat waar oma’s en opa’s troosteloos wachtte op hun kinderen, maar als de kleinkinderen de gang binnenstormde was er uiteindelijk een lach. Voorzitter ik heb in dezelfde flat in de lift gestaan waar de geur van koning alcohol het won van de eau de cologne 4711. Eenzaamheid, rondjes lopen op de gangen, lipstick te dik aangebracht en vlekken op de jurk, nicotine kleurende vingers die trillend de liftknop bediende.

Voorzitter dit was geen eigen kracht, geen zelfredzaamheid, nee dit was verborgen eenzaamheid, ik kon wel huilen, zulke mooie mensen, eens vitaal en vrolijk. Laat dit niet gebeuren in Zeewolde voorzitter. Het kan echt anders!

Voorzitter, ik kan duizend vragen bedenken en 1000 antwoorden krijgen, maar soms leer je iemand beter kennen door één uur samen iets te beleven dan een jaar lang te praten, anders gezegd één maand praktijk nieuwe WMO 2015 maakt meer helder dan 1000 vragen.

Voorzitter, wat me diep raakt is het onderdeel huiselijk geweld, dit verborgen gif, dit onzichtbaar spook van ellende, hoe gaan we dat aanpakken, wellicht het moeilijkste onderdeel uit het beleidsplan omdat het zich zo achter de voordeur afspeelt.

Voorzitter, tot slot, dit beleidsplan laat zien dat men het goed voor heeft met de inwoners van Zeewolde, ik vind het een integer beleidsplan. Niet dwangmatig geschreven maar in oprechtheid, niet het ondraaglijke licht in de gangen van de serviceflat maar met de warmte van betrokkenheid.

Beleidsplan Transitie Zorg voor de Jeugd

Voorzitter,

Gewoon domweg als jongere gelukkig zijn in Zeewolde, niet in Dapperstraat in Amsterdam, maar in dit prachtige dorp. Of domweg de pech hebben dat je ouders niet in staat zijn je op te voeden, mishandeld hebben of je hebben verwaarloosd, ja voorzitter het kan je zomaar gebeuren….

In de baarmoeder had je de wereld toch anders voorgesteld, een fijne warme jeugd, zorgeloos en genietend, spelend met je Iphone6. En dan …..domweg vette pech…….depressie, pesten, eenzaamheid….zelfmoordneigingen het niet meer zien zitten, vluchten in drugs, alcohol, agressie, hangen op de bank, moeder ik wil bij de revue of wat dan ook. Ja, voorzitter jongeren kunnen alle kanten op stuiteren.

En dan rij ik Zeewolde binnen en dan zie lachende kinderen korfballen, hockey voetbal en beachvolleybal en dan denk ik, mooi zeg, het gaat met de meeste jongeren goed.

72 procent is lid van een sportvereniging. Maar voorzitter een aantal onder onze jongeren heeft het moeilijk, een aantal onder onze jongeren kan het moeilijk gaan krijgen.

Is er hoop voorzitter……ja!!!.

De drie decentralisaties hebben het zelfde uitgangspunt, eigen verantwoordelijkheid, en je eigen kracht inzetten als er problemen zijn. Maar voorzitter het lukt niet iedereen om op eigen kracht je situatie te verbeteren ook niet met je buren of een verre neef.

Soms is de situatie zo ernstig dat je een beroep moet doen op professionals. In diagram1 op pagina 7 (Transitie Zorg voor de Jeugd. Beleidsplan Zeewolde. 2015 – 2016) ziet u hoeveel jeugdigen gebruik maakte van zorg in 2013. Voorzitter, dat is een behoorlijk aantal 888, en dan heb ik niet over de jeugdigen die op het randje van zorg zitten. Voorzitter, in Zeewolde wonen 5681 jongeren van 0 tot 18 jaar, 22 procent van de totale bevolking is jonger dan 15 jaar. Met het meeste zal het goed gaan maar als het mis gaat dan is er één troost…….een ijzersterk beleidsplan.

Organisaties die aan elkaar geklikt worden, van het CJG tot Wolderwelzijn, samenwerken, ontschotten. Pedagogische “Civil Society” anders gezegd de kracht van ouders, jeugdigen en hun omgeving, voorzitter de hoop spat er vanaf.

Kent u hem nog voorzitter de Hongaarse psychiater Iván Böszörményi-Nagy. Grondlegger van de contextuele hulpverlening, de belangrijkste bron van verbondenheid ligt in het gezin, met name bij ouders……… dat is Pedagogische “Civil  Society”. Voorzitter dit beleidsplan is zo gelaagd, je kan het niet bedenken of het staat erin, met het lezen alleen al voel je een stuk gezonder, anders gezegd als dit beleidsplan echt handen en voeten gaat krijgen dan is er voor onze jeugd hoop.

Het mag weleens gezegd worden, beleidsplannen op deze manier beschreven is  kwaliteit van de bovenste plank. Voorzitter, tot slot……… gewoon domweg gelukkig zijn met jezelf, niet in de Dapperstraat in Amsterdam maar in het mooie Zeewolde.