“Lokaal samenspel met informele zorg”

Betoog van Leefbaar Zeewolde-raadslid Herly Wowor op Nota Informele zorg 2016-2019 tijdens de commissievergadering Onderwijs & Welzijn van 2 februari 2016.

 

Wakker worden zonder zorgen, mijn bezoek aan dromenland was weer zeer aangenaam,  de frisheid van de dag lacht me toe, maar wat brengt me morgen, overmorgen en het weekend. Niet veel goeds sprak in de spiegel, ik ben zo ontzettend moe. Na 13 jaar mantelzorger te zijn geweest is mijn lieve moeder overleden, wat zal ik haar missen, de gesprekken, de boodschappen doen, de dokter bezoeken maar bovenal de wandelingen in het vondelpark. Ik was haar blindengeleidehond.  Ga je al weg jongen, terwijl ik al uren aanwezig was, het beetje wat mijn moeder nog kon zien was genoeg om mijn wang te kussen.

Dag moeder, als er iets is dan bel je hé? Wanneer kom je weer? Duizend keer zijn deze zinnen uitgesproken, mantelzorgzinnen.

Vandaag was ze gelukkig niet depressief. Terugrijdend in de auto moest ik lachen om de gedachte dat de ene helft van Nederland de andere helft in de toekomst mantelzorg verleent, de lamme helpt de blinde. Eigenlijk meer een nerveus lachje, ik moet de hond ook nog uitlaten, en mijn colleges voor morgen voorbereiden.  Niet zeuren, ik ben mantelzorger en uit mijn boxen knalt Armin van Buren de rijksweg op, even ontmantelen, van Zen tot biodansen, of gewoon chillen met je vrienden, zoals jongeren vaak doen.

Voorzitter, Nederland heeft 2,6 miljoen mantelzorgers , geschatte waarde 7 miljard euro.  Dat is meer dan cement voor de samenleving zoals ze vaak zeggen. Nee voorzitter het is voor velen de navelstreng, de zachte landing in het onmisbare vangnet. Het tweede leven. Het laatste houvast.

De Nota informele zorg Zeewolde kan een ondersteuning zijn om de balans te bewaren tussen krachtig en kwetsbaar zijn,  kan een ondersteuning zijn om je niet schuldig te voelen als je even een moment voor jezelf neemt, kan een ondersteuning zijn als jij als mantelzorger of vrijwilliger het even niet meer ziet zitten.

Het is de gemeente ernst. Deze Nota geeft veel informatie over de stand van zaken en geeft een goed beeld van de mantelzorgers en vrijwilligers in Zeewolde. De mantelzorgers en vrijwilligers worden bediend met een mooie visie en beleidsmaatregelen.  Kernbegrippen als Vinden, Versterken, Verlichten en Verbinden  bepalen de toekomst van de mantelzorgers en vrijwilligers.

Zelfredzaamheid is ook de broosheid van de ander en jezelf erkennen, je bewust te zijn van je eigen kwetsbaarheid. Zelfredzaamheid is meer samen met de ander dan alleen.

Voorzitter, ik vind dit één van de belangrijkste nota’s omdat het zo de samenleving raakt, de essentie van het menselijk bestaan, het omzien naar elkaar, in gezondheid en ziekte.  De ander vast te houden zonder te claimen, de vrijheid nemen om gevoelens van verdriet en vreugde te laten zien. Voorzitter,   Oplettend moeten we zijn als het om jonge mantelzorgers gaat. Zij praten niet snel over hun eigen zorgen, juist bij hen is de balans tussen krachtig en kwetsbaar zeer belangrijk. Daarnaast is het van belang dat zij lol en plezier hebben met hun vrienden en volop hun jongzijn beleven.

Voorzitter, als ik Zeewolde binnen rij en ik mijn moeder al twee keer op de bluetooth speaker heb gehad zie ik in mijn fantasie niet het bordje Zeewolde staan, maar een groot scherm met de woorden Vinden, Versterken, Verlichten, Verbinden. Zeewolde de hemel op aarde. U rijdt het mantelgebied binnen. Morgen toch maar even langs het Steunpunt. Goed dat het er is.

Ik wil de WMO-raad bedanken voor het kritische meedenken, met name de opmerking over Right to Challenge is de moeite waard.

De reacties van de gemeente op de WMO-raad geeft hoop op een gelijkwaardig samenspel.  Voorzitter,  deze nota stelt gerust, kan een inspiratiebron zijn voor vrijwilligers en mantelzorgers, een steun in de rug. Een hand op de schouder waar woorden overbodig zijn.

Prachtig vond ik de zin in de nota: Mantelzorger overkomt je en voor vrijwilligerswerk kies je!

Dank u voorzitter.