Groei van Almere op Zeewolder grondgebied en Philip op Jumping Amsterdam.

Dinsdag hebben we het college van B&W van Almere op bezoek gehad. De Almeerse burgemeester Annemarie Jorritsma bracht een grote taart mee want haar man was jarig. We hebben indringend gesproken over de schaalsprong van Almere. Het Rijk heeft gevraagd of Almere tot 2040 nog eens 60.000 extra woningen wil bouwen. Theoretisch zou dat allemaal binnen de gemeentegrenzen van Almere kunnen. Een en ander hangt echter af wat de mogelijkheden aan de westkant (Pampus) van de stad zijn. De Almeerse gemeenteraad wil het liefst die kant op met de uitbreiding omdat Almere meer gericht is op Amsterdam dan op de rest van Flevoland. Afhankelijk van die studies (o.a. buitendijks bouwen) is het dus nog maar de vraag of het binnen de Almeerse gemeentegrenzen kan. Er wordt daarom ook nadrukkelijk gekeken naar Zeewolder grondgebied. Dat zou betekenen dat er voorbij de A27 ontwikkelingen staan te gebeuren. Wij noemen dat Zeewolde West en de buren noemen het Almere Oost. Samen met de Almeerse wethouder van Ruimtelijke Ordening Adri Duijvensteijn zit ik samen met de provincie Flevoland en Utrecht, maar ook met het Waterschap en een aantal ministeries in een speciale stuurgroep om over deze plannen na te denken en diverse varianten te maken.

Van tijd tot tijd informeren wij onze gemeenteraad over deze plannen. Persoonlijk denk ik niet dat het allemaal zo’n vaart zal lopen. Ik zet grote vraagtekens bij de nut en noodzaak van deze aantallen. Nederland zal vergrijzen en het is nog maar zeer de vraag of dit grote aantal woningen in deze regio noodzakelijk is. Toch moet je nadenken over de toekomst en dat doen we nu. Omdat over Zeewolder grondgebied wordt gesproken zitten wij direct aan tafel. Zeewolde is de gebiedsautoriteit en dus een belangrijke partner.

Donderdag was een bijzondere dag voor onze zoon Philip (16). Via een aantal selectiewedstrijden de afgelopen maanden had hij zich gekwalificeerd met zijn paard IG Pimmerdor voor Jumping Amsterdam. Een geweldige ervaring voor hem natuurlijk. Op je 16e jaar debuteren op een groot internationaal evenement is hartstikke mooi. De 25 beste springruiters die zich via die selectiewedstrijden hadden gekwalificeerd mochten in de RAI te Amsterdam de finale rijden op de eerste dag van Jumping Amsterdam. Radio Flevoland was erbij en heeft een leuk verslag gemaakt. Helaas viel er een balk op hindernis 8 zodat hij niet naar de barrage ging. Toch heeft Philip en wij enorm genoten van de prachtige entourage en hij heeft er weer een mooie ervaring bij. Hij is vastberaden om volgend jaar terug te komen en ik hoop van harte dat hem dat lukt.

<Mischiel Schouten>