Reactie op CDA webartikel van Piet Verschure

Reactie van Rein Zijlstra, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde:

Beste Piet,

Het is niet mijn gewoonte om te reageren op opmerkingen van mederaadsleden die zij via hun website publiceren. Ik vind dat het politieke debat in de raadszaal hoort plaats te vinden.

Deze keer maak ik een uitzondering op deze gewoonte.

Ik haal uit jouw stukje een paar belangrijke opmerkingen en zelfs beschuldigingen.

  1. Je schaamt je voor de manier waarop Leefbaar Zeewolde en de VVD zich hebben opgesteld tijdens de installatie van de nieuwe wethouders Bovendien lieten wij geen enkel positief geluid horen en gingen in de aanval op de nieuwe wethouders.
  2. Beledigend en aanmatigend, de reden voor het stuklopen van een breed college werd wel duidelijk.
  3. Wat voor familie, vrienden en bekenden een feestelijke bijeenkomst had moeten worden werd verzuurd door de toon van Leefbaar Zeewolde en de VVD.
  4. We moeten verder gaan op de inhoud.

Piet, zomaar vier punten uit je verhaal. Ik wil daar als volgt op reageren.

  1. Ik kan mij geen aanval op de nieuwe wethouders herinneren, wel veel twijfel. Kunnen wethouders die niet uit de Zeewolder samenleving komen en daar ook niet op korte termijn willen gaan wonen (dit constateerde ik naar aanleiding van het antwoord dat je gaf op vragen van Henny van Ginkel over het verhuizen van Huizinga) wel met het gezicht naar de samenleving staan? Kunnen zij wel een bestuurscultuurverandering bewerkstellen (zo die al nodig is)? Is de continuïteit van het bestuur wel voldoende gewaarborgd? Daarnaast heb ik geconstateerd dat het door Jos Huizinga ingediende CV mij uitermate geschikt leek om op een burgermeestersfunctie te solliciteren of misschien zelfs al gesolliciteerd te hebben. Is dat beledigend of wellicht juist complimenteus? Als ik vervolgens opmerk dat hij mij dus geen blijvertje lijkt, spreekt jouw fractiegenoot een zeer beledigende opmerking uit waar ik zeer zeker binnenkort nog op terug kom.
  2. Ik kan mij niet herinneren dat Leefbaar Zeewolde beledigende opmerkingen heeft gemaakt, wel zijn er in mijn ogen terecht zeer kritische opmerkingen geplaatst. Was dit de reden voor het stuklopen van de collegevorming met Leefbaar Zeewolde? Nee Piet. De opmerking van de afgelopen weken zijn uitgelokt gedrag. Ik vergelijk dit met een situatie die zich vroeger op mijn lagere school heeft voorgedaan. Een paar jongens maakten continu vervelende opmerkingen tegen een bepaalde leerling, zo nu en dan werd hij uitgescholden en werd zijn tas afgepakt. Je kent dit soort situaties wel. Na een aantal maanden is die leerling het eindelijk zat en op het moment dat er weer gescholden wordt duwt deze leerling een van de treiteraars omver. Deze rent vervolgens huilend naar de juffrouw en roep dat hij geslagen wordt. Piet, herken je dit gedrag? Leefbaar Zeewolde is de afgelopen periode door jou en je politieke vrienden op een uitgesproken negatieve manier in het nieuws gebracht. Dit begon al tijdens de coalitieonderhandelingen in 2006 en de reden van het afhaken van Peter Drenth. Dit heeft zich voorgezet en had een hoogtepunt tijdens de afscheidsspeech van Thijs van Daalen. De suggestieve wijze waarop je je vervolgens afzet tegen het nu oude college deed de emmer voor ons overlopen. Wij reageren en jij, jij loopt nu naar de juf.
  3. In de ogen van Leefbaar Zeewolde hoort in de raad het politieke debat plaats te vinden, er is daar geen plaats voor feestjes. Die vier je maar thuis. Zeker niet omdat jij en je collegegenoten het debat de afgelopen maanden keer op keer uit de weg zijn gegaan. De vele terechte vragen die wij hadden werden nooit beantwoord. Stilzwijgen was ons deel. Dat een en ander voor familie, vrienden en bekenden sneu was is jammer, maar ik heb bij jou nooit en op geen enkele wijze betrokkenheid gevoeld voor familie, vrienden en bekenden van Leefbaar Zeewolde fractie- en collegeleden. Hoe denk je dat die zich de afgelopen periode gevoeld hebben?
  4. De afgelopen periode hebben wij vaak geprobeerd met jullie over de inhoud te spreken. Dat is niet gelukt. Geen antwoorden en geen discussie in de raad, jouw keus dus. Dat je nu wel over de inhoud wilt gaan praten verbaast mij dus in ernstige mate en dat kan ik niet geloven. Ik wil dat eerst wel eens zien.

Beste Piet, dit waren zomaar een aantal reacties. Ik hoop dat je ze leest en tot je neemt. Je hebt als fractievoorzitter van het CDA in Zeewolde een bepaalde keus gemaakt en je bent zelf volledig verantwoordelijk voor alle consequenties die die keus tot gevolg heeft. Wat mij betreft praten we hier met z’n tweeën binnenkort nog eens over onder het genot van een kopje koffie. Je weet waar ik woon, je bent van harte uitgenodigd.

Met vriendelijke groet, Rein Zijlstra