GS Flevoland stelt herten boven boeren

Onbetrouwbaar bestuur

Deze week is het college van Gedeputeerde Staten (GS) in Lelystad afgestapt van de belofte die ze eerder gedaan hebben over het zoekgebied voor het Oostvaarderswold. U weet, een stel malloten in Den Haag heeft verzonnen dat de herten die bij de Oostvaardersplassen leven, op stap moeten kunnen naar de Veluwe. De Staten in Lelystad, zeg maar de provinciale 2e Kamer van Den Haag, heeft daar eind 2006 ook een besluit over genomen. Er is een strook grond aangewezen die van de Oostvaardersplassen dwars door het landbouwgebied van Zeewolde komt te lopen tot aan de randmeren. Vervolgens denkt men dat die herten een lekker baantje zullen trekken naar de overkant! Alle boeren in die aangewezen strook worden uitgekocht tegen m.i. veel te lage prijzen. Er is toen ook afgesproken dat het zogenaamde zoekgebied van nog eens 900 hectare op basis van vrijwilligheid kon worden verkocht. Die belofte heeft GS nu laten vallen. Een 5-tal boeren wordt nu gedwongen om hun winstgevende bedrijf af te staan. U moet zich eens voorstellen wat een impact dat heeft op deze mensen. De natuurmaffia wint het in Nederland van hardwerkende ondernemers en de door ons gekozen politici werken daar gewoon aan mee. Denk daar eens aan terug als u weer gaat stemmen!

Lakse houding van Zeewolde

Het nieuwe college van B&W in Zeewolde staat er bij en kijkt er naar. Ze gaan netjes inspreken op 4 september in de commissie. Nou nou, daar zullen ze van opkijken in Lelystad. Projectwethouder De Vries (PvdA) is er dan kennelijk niet, dus gaat zijn collega Jos Huizinga (CDA). Wat een flauwekul. Stel eens prioriteiten want je bent niet voor niets projectwethouder en zorg dat je er bent. Waar is het CDA van Zeewolde eigenlijk? Zij gaan er altijd prat op dat zij DE partij voor de boeren zijn. Ik zie of hoor ze niet. Ook daar moeten de boeren van Zeewolde in maart 2010 maar eens aan terugdenken als ze weer kunnen gaan stemmen. Maar ja, ook het CDA in Zeewolde loopt braaf aan het handje van hun provinciale politieke leiders. Datzelfde lijkt te gelden voor de Zeewolder VVD. Er zitten nota bene twee VVD-gedeputeerden in Lelystad en zij zijn de grootste partij in Flevoland. Maar ja, laat nu juist een daarvan, mevrouw Anne Bliek, de kwade genius achter al deze plannen zijn. Deze mevrouw is een totaal mislukte wethouder in Almere geweest en maakt nu het leven zuur van veel Flevolandse inwoners. Mijn conclusie is dat de Zeewolder fracties geen enkele invloed hebben op hun politieke vrienden in Lelystad. Die gaan gewoon hun gang en zijn eens in de vier jaar weer helemaal verbaasd dat er toch zo weinig mensen komen stemmen bij de provinciale verkiezingen. Ik zou zeggen: kijk eens naar je eigen gedrag! Er is totaal geen begrip voor de boeren in dat gebied. Ik vind het een grote schande. Daarnaast begrijp ik niet dat het college van B&W in Zeewolde niet adequaat reageert en zo over zich heen laat lopen. Wat er nu is gebeurd heb ik overigens al tegen informateur De Groot (oud burgemeester van Harderwijk) gezegd in mei dit jaar. Het vorige college had een goede verstandhouding met Lelystad en doorgaan met Leefbaar Zeewolde en de VVD zou de continuïteit alleen maar goed doen. Voordat nieuwe wethouders (nota bene van buiten Zeewolde!) ingewerkt zijn op dit dossier, zouden er al onomkeerbare besluiten zijn gevallen. Maar zoals zo vaak, zie je dat je achteraf gelijk krijgt. Ik ben benieuwd wie hier zijn conclusies trekt. Ik wens de betrokken boeren heel veel sterkte in deze moeilijke tijden.

<Michiel Schouten>