Leefbaar Zeewolde rotonde is klaar!

De Leefbaar Zeewolde rotonde bij de Spiekweg/Horsterweg is deze week ingericht. De grootste politieke partij in ons dorp heeft deze rotonde geadopteerd om ook deze een fleurig aanzien te geven. Vorig jaar heeft Leefbaar Zeewolde de motie van harte gesteund die tot doel had om alle rotondes in ons dorp op te fleuren zoals je dat in steeds meer steden en dorpen ziet gebeuren. De gemeenteraad heeft het toenmalige college gevraagd bedrijven te zoeken die de rotondes willen adopteren zodat de kosten voor de gemeenschap beperkt blijven. Dat betekent dat bedrijven het eenmalig inrichten en structureel onderhouden voor hun rekening nemen. Als tegenprestatie mogen die bedrijven dan bescheiden reclamebordjes plaatsen. Omdat niet voor alle rotondes een sponsor is gevonden, heeft Leefbaar Zeewolde als dé lokale partij haar verantwoordelijkheid genomen en zelf deze rotonde geadopteerd.

Ontwerp door de inwoners

Afgelopen zomer heeft Leefbaar Zeewolde via een huis-aan-huis brochure en een grote advertentie in de krant alle inwoners opgeroepen een rotonde te ontwerpen. Op een mooie zaterdag hebben de gemeenteraadsleden van Leefbaar Zeewolde op het Kerkplein tientallen ontwerpen in ontvangst genomen. De burgemeester heeft toen een grote ronde taart in de vorm van een rotonde aangesneden om de actie een leuk tintje te geven. De ontwerpen zijn gewikt en gewogen en besloten is om een aantal elementen die in veel ingeleverde ontwerpen telkens terugkwamen te combineren tot een totaalontwerp. Wat veel mensen hadden getekend was een element dat er echt zou uitspringen. Op het midden van de rotonde is dan ook een Wintereik geplant die uiteindelijk moet uitgroeien tot een beeldbepalende boom. Een echt herkenningspunt. Daaromheen is in een bepaalde vlakverdeling en symmetrie gekozen voor de volgende plantensoorten: Hertshooi, Baardbloem, Vrouwenmantel, Salie, Lavendel en als bodembedekker rondom de Wintereik is Cotoneaster gezet.

De opdracht voor de uitvoering is na een lang offertetraject gegund aan de firma Donker. Binnenkort worden de naambordjes van Leefbaar Zeewolde geplaatst zodat iedereen kan zien dat deze rotonde geadopteerd is door dé lokale partij.

Rein Zijlstra, fractievoorzitter