Waarom Leefbaar Zeewolde tegen vestiging van Scouting Nederland is.
Om te beginnen dragen alle mensen van Leefbaar Zeewolde en ook een groot deel van de inwoners Scouting een warm hart toe. Ze zijn een maatschappelijk betrokken organisatie en doen goed werk in Nederland.
Al voor de verkiezingen van maart 2010 lag er een aanvraag van Scouting Nederland om zich te mogen vestigen in de bossen vlakbij de kern van Zeewolde. Toen heeft Leefbaar Zeewolde zich al zeer kritisch opgesteld en aangegeven dat vestiging van een dergelijke grote omvang niet dicht bij de kern zou mogen plaatsvinden. Andere locaties op Zeewolde grondgebied vonden wij beter passen. Scouting Nederland heeft die opvatting altijd gerespecteerd maar was het niet met ons eens.
Op donderdag 26 mei jl. heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten dat Scouting Nederland zich niet op de door hun gewenste locatie vlakbij het RCN kampeerterrein mag vestigen. Ook na de verkiezingen blijft Leefbaar Zeewolde dus standvastig in haar beleid ondanks dat onze eigen wethouders wel voor waren.
Waarom vinden wij dit geen goede locatie?
Het gebied waar Scouting zijn oog op had laten vallen bevindt zich op minder dan 1500 meter van ons dorp terwijl de aanlegsteiger, waar 600 vletten kunnen aanmeren, zelfs op minder dan 1000 meter van ons dorp ligt. In dit gebied recreëren veel Zeewoldenaren maar ook campinggasten die in een prachtige bosrijke omgeving de mooie rustige plekken kunnen vinden die zo typerend zijn voor ons dorp. Leefbaar Zeewolde vindt dat de intensiteit van de aangegeven activiteiten van Scouting, die van april tot september plaatsvinden, een te groot beslag leggen op de natuur en rust in de omgeving van Zeewolde. De evenementen variëren van een paar honderd man tot een jaarlijks landelijke happening van 10.000 bezoekers voor de duur van 5 tot 10 dagen. Bovendien wil Scouting 30 hectare gaan ontwikkelen dat momenteel volledig bebost is. Dan moet er dus flink gekapt gaan worden om het gebied geschikt te maken voor allerlei gebouwen en het gewenste kampeerterrein. Maar daar blijft het niet bij. Tijdens de diverse activiteiten zullen de scouts niet alleen op het eigen terrein blijven maar, logischerwijs, ook van de omliggende gebieden gebruik maken. Verder geeft Scouting aan dat de parkeergelegenheid op het terrein (500 parkeerplaatsen) niet genoeg zal bij de grotere evenementen. Omliggende locaties moeten dan tijdelijk worden gebruikt met alle gevolgen van dien.
Om het terrein toegankelijk te maken zou Scouting extra wegen dwars door de bossen heen willen aanleggen voor de bevoorrading en aankomst en vertrek van bezoekers. Leefbaar Zeewolde vreest dat het hier niet bij blijft. Als Scouting eenmaal het terrein in handen heeft kan het worden verhuurd voor andere evenementen en kan op den duur de intensiteit van de activiteiten worden opgeschroefd. Een scoutingsterrein is prima maar dan wel op een andere locatie. Leefbaar Zeewolde heeft een voorstel gesteund om te kijken in de Zuidlob en rond Harderhaven maar dat kon niet rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad. Leefbaar Zeewolde is van mening dat op de voorkeurslocatie de kernwaarden van ons dorp: rust ruimte en natuur te veel zal aantasten. Dat moeten we de natuur niet aandoen; dat moeten we Zeewolde niet aandoen; dat moeten we de