Leefbaar Zeewolde bijzonder verheugd met de afwijzing van Raad van State over uitbreiding Lelystad Airport.

Een gejuich ging op bij Leefbaar Zeewolde nadat bekend werd gemaakt dat de Raad van State het aanwijzingsbesluit voor Lelystad Airport vernietigd heeftverklaard. Leefbaar Zeewolde strijd al sinds 2006 tegen de uitbreiding van Lelystad Airport omdat de voorgestelde vliegroutes en het hoge aantal vliegbewegingen tot veel overlast in ons dorp zou leiden. Leefbaar Zeewolde werd in het proces als politieke partij niet ontvankelijk verklaard, maar leverde afgelopen jaren wel alle argumenten aan die de Raad van State nu gebruikt om de groei van Lelystad Airport stop te zetten.

Leefbaar Zeewolde is blij dat de gemeente Zeewolde, andere gemeentes en belangenpartijen de procedure bij de Raad van State hebben doorgezet en met succes de uitbreiding hebben tegengehouden. Na een presentatie van Leefbaar Zeewolde over de gevolgen van een uitbreiding van Lelystad Airport in een raadsvergadering eerder dit jaar, stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel om het proces bij de Raad van State door te zetten. Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde, is al jaren bezig met het verzet tegen de vliegroutes. Ook hij reageert verheugd. ‘Dit is een prachtige dag voor Zeewolde. De geplande 35.000 vliegbewegingen per jaar en eerder voorgestelde vliegroutes zouden in veel gevallen overlast voor Zeewolde kunnen betekenen. En dat blijft ons nu bespaard.’ Uit de verslaggeving van de Alderstafel, het publieke orgaan dat uitbreiding van regionale luchthavens evalueert, bleek verder dat voorgestelde vliegroutes van Lelystad Airport niet waren te rijmen met bestaande aan- en uit vliegroutes van Schiphol of met de ontoegankelijke luchtruimtes die door Defensie worden geclaimd. Sonneveld, ‘Door deze onduidelijkheden kon de RvS ook geen redelijke beslissing over het aanwijzingsbesluit nemen, want ze wisten dat sommige aanvliegroutes onredelijke overlast zouden veroorzaken. Daardoor kon er geen redelijke uitspraak over de gevolgen van de uitbreiding worden gedaan.’

Het is de overigens de vierde keer dat de Raad van State een aanwijzingsbesluit voor de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport vernietigd. Leefbaar Zeewolde hoopt dan ook dat Lelystad Airport zich nu eens achter de oren gaat krabben en verdere uitbreidingsplannen voorgoed laat varen.

Voor meer informatie:

Ben Sonneveld, fractievoorzitter

06-16782007