Leefbaar Zeewolde verbaasd over advies van Alders

Leefbaar Zeewolde vindt het advies van oud minister Hans Alders over de uitbreiding van Lelystad Airport onbegrijpelijk en ondeugdelijk omdat cruciale informatie over de vliegroutes ontbreekt. Doordat gegevens over aan- en uitvliegroutes niet bekend zijn kan er geen inschatting worden gemaakt over de te verwachten overlast die het vliegveld veroorzaakt. Het advies blijft daarom slechts gebaseerd op wankele groeicijfers zonder concrete onderbouwing van de gevolgen voor omliggende gemeentes zoals Zeewolde.

Tijdens de presentatie van het advies kondigde Alders ook nog aan dat het aantal verwachte vliegbewegingen kan groeien van 35.000 tot 45.000. Dat betekent bij openingstijden van 6 uur ´s ochtends tot 10 uur ´s avonds dat er gemiddeld meer dan zeven vliegtuigen per uur opstijgen of landen. Leefbaar Zeewolde denkt dat Alders zich niets heeft aangetrokken van de uitspraak van de Raad van State en gewoon zijn eigen plan heeft getrokken. Leefbaar Zeewolde kwalificeert dit als hooghartig. Het hoogste rechtscollege in Nederland heeft een zorgvuldige uitspraak gedaan en daar kan je niet zomaar aan voorbij gaan. Fractievoorzitter Ben Sonneveld, ‘Alders maakt dezelfde fout als de ministeries die het aanwijzingsbesluit moesten uitvoeren. Er wordt weer een advies gegeven dat niet gebaseerd is op deugdelijk onderzoek en het lijkt ook hier weer op een ‘vlucht naar voren’ om de werkelijke discussies uit de weg te gaan. Bovendien heeft zowel Schiphol (eigenaar van vliegveld Lelystad) en diverse luchtvaartmaatschappijen meer dan eens aangegeven dat zij Lelystad helemaal niet interessant vinden als overloop voor Schiphol.

Leefbaar Zeewolde kan zich wel vinden in het persbericht van de gemeenten Amersfoort, Bunschoten, Ermelo, Harderwijk, Putten, Nijkerk, Nunspeet, Zeewolde en de Provincie Gelderland die vasthouden aan de eerder gemaakte regionale afspraken dat uitbreiding van luchthaven Lelystad niet tot overlast voor hun inwoners zal leiden.

De komende weken wordt het advies van Alders aan de verschillende bestuurslagen gepresenteerd en Leefbaar Zeewolde zal zeker aanwezig zijn om de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Ben Sonneveld,
Fractievoorzitter Leefbaar Zeewolde
Tel. 06-16782007