Zwarte donderdag voor Zeewolde; zonnepanelen tasten de kernwaarden van ons dorp aan.

Met slechts één stem verschil heeft de gemeenteraad een ‘Definitieve verklaring van geen bedenkingen zonnepark Groenewoudseweg’ aangenomen in de raadsvergadering van donderdag 28 mei. Een zwarte dag voor het dorp vindt Leefbaar Zeewolde.
‘Plaatsing van een zonnepark in een bosrijk gebied waar veel mensen van genieten tast de kernwaarden van ons dorp aan’, vindt Ben Sonneveld, fractievoorzitter van Leefbaar Zeewolde. De lokale partij vindt het onbegrijpelijk dat een meerderheid van de raad (VVD, ChristenUnie, D’66 en PvdA/Groenlinks) voor dit plan stemde. Er ligt immers een visie grondgebonden zon, eerder aangenomen door de raad (februari, 2019), waar voldoende alternatieve locaties worden aangewezen die beter geschikt zijn en geen onrust in het dorp hadden veroorzaakt. Er worden nu 7 ha gereserveerd, dat zijn zo’n 12 voetbalvelden, voor het zonnepark waarvan er 60% met zonnepanelen worden bedekt.

Dat het zonnepark ook een recreatieve, informatieve functie gaat krijgen en de biodiversiteit verhoogd laat volgens de lokale partij zien dat men zich in allerlei bochten wringt om de keuze van de locatie te rechtvaardigen.
Sonneveld, “De informatie en recreatieve functie had net zo goed of nog beter op een andere locatie kunnen plaatsvinden. En de verhoging van de biodiversiteit komt omdat ze niet onder de panelen kunnen maaien. Overigens geldt dat voor plaatsing in weilanden, want in een bosrijk gebied is de maximum vegetatie al bereikt en is er helemaal geen verhoging van de biodiversiteit”.

De lokale partij wil zich hard maken dat er geen verdere stukken bosgebied worden opgeofferd. En houdt de vinger aan de pols voor toekomstige ontwikkelingen.


Lees hier de eerdere berichtgeving van Leefbaar Zeewolde:

Leefbaar Zeewolde ageert tegen zonnepanelen in het Horsterwold

Leefbaar Zeewolde blijft strijden tegen aantasting natuur rond het dorp Zeewolde