1. Algemeen bestuur
Het gemeentebestuur bestaat uit het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) en de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan. De gemeenteraad heeft een controlerende en kaderstellende taak. Het college heeft een uitvoerende taak. Het dagelijks gemeentebestuur is verantwoordelijk voor een goede communicatie met de inwoners van Zeewolde. Inwoners hebben niet alleen recht op inspraak, maar ook op een serieuze behandeling van hun standpunten en klachten.
2. Ruimtelijke ordening en wonen
In dit deel van het partijprogramma zetten we de grote lijnen uit voor de ontwikkeling en inrichting van het dorp. We richten ons eerst op de huidige kern (2.1) en besteden apart aandacht aan de wijken (2.2). Daarna bespreken we het ‘Oosterwold’ een tweede ontwikkelingslocatie die vorm krijgt in samenwerking met Almere. Ook voor het Oosterwold wil Leefbaar Zeewolde een plek creëren waar mensen hetzelfde woonplezier beleven als in het huidige dorp (2.3). Vervolgens komt de huisvesting aan bod (2.4) en we eindigen met het buitengebied (2.5).
3. Verkeer en Openbaar vervoer
In dit gedeelte bespreken wij het verkeer en openbaar vervoer in ons dorp. De knelpunten en onze standpunten hierover hebben betrekking op de wegen, de pont, het parkeren, openbaar vervoer en de verkeersveiligheid.
4. Lelystad Airport
De uitbreiding van Lelystad Airport is een belangrijk punt voor de aankomende jaren, hoe gaan wij hier als Zeewoldenaren mee om? Leefbaar Zeewolde is vanaf het begin van de aankondiging van uitbreiding van Lelystad Airport al kritisch geweest op dit plan.
5. Natuur
Het begrip ‘leefbaar’ is veelomvattend en heeft raakvlakken met alle onderwerpen in dit programma. In dit deel beperken wij ons tot leefbaar in relatie met natuur. Hierbij denken wij aan recreatie in bos en op water dicht bij huis, sportmogelijkheden in de natuur en groen in de wijken.
6. Volksgezondheid
De gemeente heeft een verantwoordelijkheid voor een gezonde leefomgeving, waarin de inwoners van Zeewolde kunnen vertrouwen op de aanwezigheid van voldoende gezondheidszorgvoorzieningen. Ook in bestemmingsplannen en bij het afgeven van milieuvergunningen moet de volksgezondheid een bepalende rol spelen. De invoering van de Omgevingswet moet gaan bijdragen aan het verbeteren van de volksgezondheid.
7. Milieu
Onder het begrip milieu verstaan wij de ecologische en fysieke leefomgeving waarin het menselijk leven mogelijk is. In dit hoofdstuk zullen we het milieubeleid vooral bekijken in relatie tot het duurzaam gebruik van energiebronnen en voorkomen van vestiging van bedrijven die een negatieve impact op het milieu kunnen hebben.
8. Onderwijs
Onderwijs is een belangrijk onderwerp in Zeewolde. Door de demografische opbouw van Zeewolde zijn veel inwoners direct of indirect bij het onderwijs betrokken. Zeewolde biedt voortgezet onderwijs met diverse mogelijkheden: VMBO met theoretische en praktische leerwegen, onderbouw HAVO en VWO. Het is dan ook verheugend dat vele kinderen voortgezet onderwijs kunnen volgen in het dorp.
9. Cultuur, sport en recreatie
Cultuur omvat zowel de kunstbeleving als de ontwikkeling van kunstzinnige activiteiten in Zeewolde. Het dorp kent verschillende (lokaal) actieve kunstenaars op het gebied van beeldende- en podiumkunsten. Sport is zeer belangrijk in Zeewolde; bijna iedereen is wel direct of indirect betrokken bij een sportactiviteit of de organisatie daarvan. De grote verscheidenheid aan natuur om ons heen maakt Zeewolde aantrekkelijk voor recreanten.
10. Veiligheid
Een leefbaar dorp is een veilig dorp. Veiligheid heeft vele gezichten: op straat, in het verkeer en van het milieu. Veiligheid gaat iedereen aan en is een duidelijke overheidstaak. Veiligheid hangt niet alleen af van de politie maar vraagt betrokkenheid en inzet van diverse partijen. Volgens de rapportages gaat het goed met de veiligheid in Zeewolde, maar het blijft zaak de vinger aan de pols te houden.
11. Economische activiteiten
De economische activiteiten in Zeewolde kunnen worden onderverdeeld in de groepen bedrijven, winkels en recreatie.
12. Financieel, Economisch en sociaal beleid
Een leefbare samenleving wordt mogelijk gemaakt door de lusten en lasten met elkaar te delen. De gemeentelijke overheid heeft hier een belangrijke taak in, maar moet tegelijkertijd ook beseffen dat een groot gedeelte van de inkomsten wordt opgebracht door de inwoners. Een goed financieel beleid is niet slechts een kwestie van optellen en aftrekken maar ook nadrukkelijk kijken naar het welzijn van onze inwoners en bevorderen van de sociale cohesie.
Het sociale welzijn van de inwoners staat centraal bij het opstellen van het financieel-economisch beleid.
13. Jongerenbeleid
Zeewolde is rijk aan jongeren. Wij willen dat jongeren zich ook thuis blijven voelen in Zeewolde. Het activiteiten- en faciliteitenaanbod moet als het ware met hen mee groeien. Leefbaar Zeewolde vindt het van groot belang om vooral samen te overleggen; dus niet over, maar met de jongeren praten.
14. Seniorenbeleid
Senioren betekenen veel voor de Zeewolder samenleving. Een zeer grote groep staat nog volop in het dagelijks leven en is actief in verenigingen en maatschappelijke organisaties. Hun ervaring is van grote waarde. De verwachting is dat het aantal senioren in Zeewolde over tien jaar is verdubbeld; dat heeft gevolgen voor de zorgvraag maar geeft daarnaast de mogelijkheden om meer senioren een actieve rol in de samenleving te laten spelen. De gemeente heeft vooral een taak op het vlak van passende huisvesting en een regiefunctie op het aanbod van zorginstellingen.